Jag tål inte tillsatser...

Idag började jag fundera på en sak jag inte tänkt på förut. Jag tror jag satt på bussen påväg från jobbet eller nåt sånt. Eller så var det påväg hem. Hur som helst, kom jag att tänka på barn i skolor. De har ju alla möjliga önskemål och krav angående mat, typ "jag tål inte jordnötter" eller "jag tycker inte om att äta fisk". Flera sådana såg jag på listan jag hade som klasslärare idag. Men jag har aldrig stött på någon som sagt att de inte tål tillsatser eller bara äter ekologisk mat. Eller varför inte att de bara äter rättvisemärkt mat.

Visserligen har jag inte vart i tillräckligt många skolor än för att ha sannolikheten på min sida att stöta på ett så unikt fall, och jag har inte ens haft koll på alla barnen jag undervisat. Men tycker inte ni som jag, att det borde gå att stöta på det nån gång? Med tanke på samhällets utveckling när det kommer till fokus på den framtida hållbara utvecklingen. Och med tanke på att föräldrar ofta påverkar sina barn. Och med tanke på att fler och fler i dagens samhälle börjar tänka på vad de stoppar i sig, borde det märkas i skolorna inte bara på läroplanerna och lärarna utan även på eleverna.

Jag undrar om det gör det? Typ för de som vart lärare i 30 år. Undra om de märker någon skillnad. Själv skulle jag tycka det va ascoolt om jag hörde en unge säga det till mattanterna! Kanske händer det nån gång i framtiden. Vem vet. Vi kan alltid hoppas.

Sen såg jag ett intressant program på tv där de berättade om hur de som tillverkar mat utnyttjar människans naturliga sug efter söt, fett och salt. I ett Pringles-chips är det till exempel mindre än 50 % potatis. Det som får oss att gilla Pringles är saltet. Och även fettet. För det är liksom naturligt i våra kroppar, att vi måste ha salt och fett för att överleva. Och detta utnyttjar de som tar fran produkterna. Fast vi egentligen inte måste tänka på samma sett idag som för flera tusen år sedan, eftersom att vi nu snarare får i oss så mycket salt, fett och socker att en del av oss riskerar att dö i förtid.

Dessutom kan vi inte uppleva samma njutning av att äta till exempel en banan som vi får av att äta till exempel en Pringles. Neurologiskt sett alltså. För det gjorde de ett test på och såg med hjälp av en apparat vad som utvecklade hjärnans njutningsställen. Och då var all typ av junk food klart överlägsen!

Och för en framtida hållbar utveckling måste vi alltså börja med barnen. För barnen är framtiden. Och vi unga då. För jag är ju inte direkt pensiönar själv. ;) (även om jag känner mig som det ibland på jobbet xD) Så jag väntar spänt på att höra det där önskemålet i en unges skolanmälan. Visst, en sak kan inte påverka allt. Men det vore en väldigt intressant början.



/Algot

Hålla tungan rätt i mun fick nyss en ny betydelse...

Igår ramlade jag i trappan hemma. Slog i knät, och det gör fortfarande lite ont idag, men bara när jag lutar vikt på det. (typ sitter på golvet) Men det värsta av allt var att jag, på något knasigt sätt, lyckades bita mig i tungan vid fallet. HÅRT! :(

Så nu har jag spenderat hela dagen med att kämpa för att inte läspa på jobbet xD Det är inte lätt att prata med en skadad tunga ska ni veta! Och att äta är ännu värre! Maten smakar gott, men ibland skaver den mot tungan eller så skaver tungan mot kinden, så bara att äta en banan blir ett projekt! :( Lyckades klara mig igenom arbetsdagen riktigt bra ändå, men kämpa fick jag! För att lyckas äta måste man hålla tungan rätt i mun. Vilket gav det gamla ordspråket en helt ny betydelse...

Men i övrigt mår jag bra. ;)

Kram!
/ Jennie

Länge leve Taylor Swift!





När man har haft en stressig och påfrestande dag, som jag idag, är det viktigt med bra pepplåtar. Det här fick bli min pepplåt idag :) Den handlar inte alls på något sätt om mitt liv, men den får mig på så jävla bra humör! :D Och det är väl det pepplåtar är till för, eller hur? ;)

Jag kommer och tänka på nåt slags historiskt ögonblick, nån slags kamp, när jag hör den. Vad tänker ni på? :)


Kram!
/ Jennie

Tjänade pengar på att inte diska!!! ;)

Nog för att jag hatar när föräldrarna bråkar och gnabbas, men för några dar sen, FÖR EN GÅNGS SKULL!!!, kunde jag faktiskt dra nytta av det! ;)

Såhär såg det ut:

Pappa: Jennie, kan du komma hit?
Jag: *suck*, vad vill du? Jag kollar på tv!
Pappa: Vad skulle du säga om att diska istället för mig mot att få betalt?
Mamma: Neeeej!
Jag: Hur mycket får jag i sånna fall?
Micke: 10 000!
Mamma: Ja, eller ännu mer!
Jag: *asgarvar*
Pappa: Nej, såklart inte!
Micke: 20 000!
Jag: Hahaha!
Pappa: HAHA! Nej! Men 100 kr?
Mamma & Micke: Nej, det är för lite!
Jag: Ja, det är för lite! 1000 kr?
Mamma & Micke: Ja, 1000 kr?
Pappa: Nej. Men 150?
Mamma: Nej! Låt honom inte komma undan, han måste träna inför då han bor själv! Och det är HANS diskdag idag, inte din!
Jag: 500?
Pappa: Nä, men 200?
Jag: ...
Mamma:
Gör det inte!
Pappa: Nu ser jag att du tvekar, för du tycker att det är på gränsen till tillräckligt mycket pengar!
Jag: 250?
Pappa: 200 kr är mitt sista bud.
Jag: 200 är iofs en väldigt bra timlön, det blir typ 400 i timmen! Jag har 100 på mitt nuvarande jobb...hmm...jag kanske ska....
Mamma: Du kan få 200 kr av mig om du INTE diskar! Han ska inte smita undan från sina uppgifter!
Jag: Är du säker, mamma? Lovar du det? Inga fingrar i kors?
Mamma: Ja, jag lovar!
Jag: *skrattar så att jag nästan svimmar* Pappa, du har just failat rejält! Är du säker på att du lovar det, mamma?
Mamma: Ja!
Jag: Okej pappa, då får du diska själv!


Sen fick jag pengarna av mamma! :D Samt en föreläsning av pappa om att det faktiskt är så i verkliga livet, att en del folk kan göra väldigt lite och ändå tjäna massa pengar. Och sen om aktiesparande. Fast den lyckades jag stoppa, efter ett tag iaf. xD

Senare på kvällen fick jag veta att mamma hade diskat ÅT pappa, ändå! xD För hon ville underlätta för honom eftersom att han hade vart så duktig och jobbat så otroligt mycket med källaren istället för att diska. xD


Så mamma gjorde typ världens sämsta deal, men själv är jag rätt nöjd...;) 200 kr på att inte diska, det är allt en VÄLDIGT bra deal! :D ;)


Hugs!
/ Algot

Gott Nytt År! :)

Gott Nytt År allesammans! :) Nyår va riktigt kul. :D Va hemma hos Jossan med några kompisar samt hennes kompisar. Mådde inte så bra då jag vaknade i morse dock. ;) xD Eller morse och morse...omkring 2 på dan ;) (se Sofie, det där med 6 va en engångssak ;) xD)

Efter nyår är man ofta väldigt hoppfull. Man hoppas det nya året ska bli bättre än det gamla. Det gör jag med, och därför tänkte jag skriva en to do-list om 2011. Jag har inga krav på att klara den, men jag HOPPAS att jag ska klara den. ;)

- Må bra [ ]
- Träna regelbundet [ ]
- Skratta mycket [ ]
- Le [ ]
- Tänka positivt [ ]
- Flytta till Bagarmossen [ ]
- Ut och resa i världen [ ]
- Jobba [X]
- Slappa [ ]
- Ta körkort [X]

- Bada [ ]
- Sola [ ]
- Dansa [ ]
- Sjunga [ ]
- Gå strandpromenader [ ]
- Ligga på marken och titta på stjärnorna [ ]
- Leka i snön [ ]
- Vara barnslig [ ]
- Leka [ ]
- Ta chanser [ ]
- Beskåda månen [ ]
- Gå barfota i gräset [ ]
- Plocka blommor [ ]
- Hoppa i lövhögar [ ]
- Bada skumbad [X]

- Ta slappdagar då man inte gör nåt vettigt [X]
- Belöna mig själv då jag gjort nåt bra [ ]
- Vara en bra medmänniska [ ]
- Hjälpa folk som behöver min hjälp [ ]
- Ge pengar till nån typ av välgörenhet [ ]

- Leva varje dag fullt ut utifrån förutsättningarna [ ]
- Älska [ ]
- Berätta för mina vänner & släkt hur mycket jag tycker om dem [ ]
- Tänka [ ]
- Andas [ ]
- Prata [ ]
- Vara tacksam [ ]

- Kramas [X]
- Pussas [ ]
- Hångla [ ]
- ... [ ]

- Slappna av [ ]
- Göra yoga [ ]
- Se bra filmer [X]
- Läsa bra böcker [X]
- Lyssna på bra musik [X]
- Äta god mat [X]
- Baka [ ]
- Supa [ ]
- Rita [ ]
- Shoppa [ ]
- Promenera [X]
- Rida [X]
- Spela gitarr [ ]

- Känna [X]
- Förlåta [ ]
- Hoppas [X]
- Tro [X]
- Vilja [X]
- Önska [X]
- Veta [ ]
- Kunna [ ]
- Göra [ ]
- Iakkta [ ]

- LEVA!!! [ ]


Det var det. ;) Kanske kommer mer sen. Gott Nytt År igen, och om jag vore er skulle jag göra samma sak som jag. :) Och glöm inte de små sakerna. De är minst, om inte mer, lika viktiga som de stora! :D


Kramar!
/ Jennie


RSS 2.0