Jag tål inte tillsatser...

Idag började jag fundera på en sak jag inte tänkt på förut. Jag tror jag satt på bussen påväg från jobbet eller nåt sånt. Eller så var det påväg hem. Hur som helst, kom jag att tänka på barn i skolor. De har ju alla möjliga önskemål och krav angående mat, typ "jag tål inte jordnötter" eller "jag tycker inte om att äta fisk". Flera sådana såg jag på listan jag hade som klasslärare idag. Men jag har aldrig stött på någon som sagt att de inte tål tillsatser eller bara äter ekologisk mat. Eller varför inte att de bara äter rättvisemärkt mat.

Visserligen har jag inte vart i tillräckligt många skolor än för att ha sannolikheten på min sida att stöta på ett så unikt fall, och jag har inte ens haft koll på alla barnen jag undervisat. Men tycker inte ni som jag, att det borde gå att stöta på det nån gång? Med tanke på samhällets utveckling när det kommer till fokus på den framtida hållbara utvecklingen. Och med tanke på att föräldrar ofta påverkar sina barn. Och med tanke på att fler och fler i dagens samhälle börjar tänka på vad de stoppar i sig, borde det märkas i skolorna inte bara på läroplanerna och lärarna utan även på eleverna.

Jag undrar om det gör det? Typ för de som vart lärare i 30 år. Undra om de märker någon skillnad. Själv skulle jag tycka det va ascoolt om jag hörde en unge säga det till mattanterna! Kanske händer det nån gång i framtiden. Vem vet. Vi kan alltid hoppas.

Sen såg jag ett intressant program på tv där de berättade om hur de som tillverkar mat utnyttjar människans naturliga sug efter söt, fett och salt. I ett Pringles-chips är det till exempel mindre än 50 % potatis. Det som får oss att gilla Pringles är saltet. Och även fettet. För det är liksom naturligt i våra kroppar, att vi måste ha salt och fett för att överleva. Och detta utnyttjar de som tar fran produkterna. Fast vi egentligen inte måste tänka på samma sett idag som för flera tusen år sedan, eftersom att vi nu snarare får i oss så mycket salt, fett och socker att en del av oss riskerar att dö i förtid.

Dessutom kan vi inte uppleva samma njutning av att äta till exempel en banan som vi får av att äta till exempel en Pringles. Neurologiskt sett alltså. För det gjorde de ett test på och såg med hjälp av en apparat vad som utvecklade hjärnans njutningsställen. Och då var all typ av junk food klart överlägsen!

Och för en framtida hållbar utveckling måste vi alltså börja med barnen. För barnen är framtiden. Och vi unga då. För jag är ju inte direkt pensiönar själv. ;) (även om jag känner mig som det ibland på jobbet xD) Så jag väntar spänt på att höra det där önskemålet i en unges skolanmälan. Visst, en sak kan inte påverka allt. Men det vore en väldigt intressant början.



/Algot

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0